Op zoek naar een Brit of Selkirk kitten?
Waarop moet je letten?Als je op zoek bent naar een kitten van een bepaald ras is het altijd aangewezen om eerst wat meer informatie over het ras te lezen. Welke kenmerken heeft het ras van karakter en uiterlijk? Past het ras goed bij jou en jouw levensstijl? Meer informatie over de rassen Brits en Selkirk Rex Kort- en Langhaar vind je op deze website bij de rubriek 'De Rassen'.
Eens je beslist hebt welk ras je wilt, begint de zoektocht. En soms is het moeilijk om daar het bos door de bomen te zien. Daarom geven we hierbij enkele tips die je helpen om een goede fokker te herkennen en de zoektocht wat makkelijker maken. |
Hoe herken je een goede fokker?Er zijn heel wat manieren om aan een kitten te geraken. Hierbij geven wij graag een aantal tips mee:
|
- Ouders van britten en selkirk rex dienen getest te worden op HCM en PKD, twee erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij deze rassen. Doet de fokker buitendekkingen, dan wordt best jaarlijks ook getest op Fiv en Felv. Vraag gerust aan de fokker om de resultaten van deze testen voor te leggen. Zo ben je zeker dat alles in orde is.
- In België is het bij wet verplicht om katjes dien aan liefhebbers verkocht worden eerst te castereren/steriliseren. Koop je een kitten dat niet gecastreerd/gesteriliseerd is, loop je het risico op een fikse boete (dit geldt trouwens ook voor niet raskatten.)
In het buiteland is niet overal verplicht. Toch raden we het aan. Vroegcastratie en -sterilisatie werden uitgebreid en op lange termijn wetenschappelijk onderzocht en brengen geen nadelen met zich mee. Er zijn wel voordelen: het kitten ziet minder van de operatie af dan een volwassen kat. Poezen worden niet krols (krols worden zonder zwangerschap geeft aanleiding tot diverse kankers, vb. eierstokkanker en baarmoederhalskanker) en katers hebben minder kans om in huis te sproeien eens ze geslachtsrijp zijn (een vaak voorkomend gedrag bij ongecastreerde katers). - Omwille van die vroegcastratie/-sterilisatie en omwille van de mentale gezondheid van het kitten, mag een kitten ten vroegste op 12 weken naar zijn nieuwe thuis.
- Elk raskitten komt met een stamboom. Sommige fokker zeggen dat 'dit alleen maar nodig is indien je zelf wilt fokken en het als liefhebber nodeloos duur maakt'. Dit klopt niet. Een stamboom aanvragen is helemaal niet duur (en dient inbegrepen te zijn in de prijs van het raskitten) het bewijst dat het een zuivere raskat is. Anders loop je het risico dat 1 van de ouderdieren geen raskat is en dat je katje fysiek of qua karakter anders uitgroeit dan je verwacht van het ras.
- De fokker verkoopt de kat gechipt. Op deze chip zullen je contactgegevens worden geregistreerd. Mocht jouw kat ooit weglopen, kan een dierenarts of asiel de chip lezen en het katje aan je terug bezorgen.
- Kittens dienen twee maal hun basis inentingen te krijgen. Deze zijn inbegrepen in de verkoopprijs en beschermen je kitten tegen een aantal aandoeningen
- De fokker verkoopt maar 1 of 2 rassen. Het vergt redelijk wat tijd en studiewerk om binnen een ras gezond te fokken.
- De fokker heeft slechts een beperkt aantal nestjes per jaar en neemt voldoende tijd om de kittens goed te verzorgen en aan verschillende ervaringen te laten wennen. De socialisatie van een kitten (wat het de eerste 8 tot 16 weken leert) is heel erg belangrijk. Wordt het katje in deze weken onvoldoende gewoon gemaakt aan mensen, aaitjes, huiselijke geluiden (stofzuiger, deurbel, wasmachine...), andere dieren... dan zal het daar op oudere leeftijd ook moeilijker mee om kunnen.
- Katjes fokken is een dure aangelegenheid: de ouders testen op ziektes, aangepaste voeding, dierenartsbezoeken, ineningen, chips... Raskatjes die zeer goedkoop verkocht worden hebben meestal niet de nodige zorgen gekregen of zijn geen volle raskatjes (vb. mama is wel brit, maar de papa is dat niet).
Bezoek bij de fokker
Koop nooit een kitten zonder de fokker bezocht te hebben! Het is belangrijk dat je een goede 'klik' met de fokker hebt, dat je het kitten kan bezoeken en je er een goed gevoel bij hebt. Heb je geen goed gevoel? Zoek dan even verder. Uiteindelijk zal het kitten, indien alles goed loopt, voor meer dan 10 jaar je metgezel worden. Indien je een fokker hebt gevonden die jou aanspreekt, kan je contact opnemen. Vergeet hierbij niet wat informatie over jezelf te geven. Fokkers zijn erg begaan met hun kittens en weten graag op voorhand waar het kitten terecht komt. Geef dus wat bijkomende uitleg, vb. heb je nog andere dieren thuis, heb je al ervaring met katten, ben je vaak van huis weg of altijd thuis, zijn er kindjes in huis, waarom zoek je specifiek een kitten van dit ras... Bezoek meerdere fokkers nooit op eenzelfde dag. Elke fokker heeft een eigen mix van 'bacteriën' in huis. Wanneer deze 'bacteriën' van verschillende fokkers gemengd worden, kunnen de kittens (die nog niet zoveel weerstand hebben) ziek worden. |