Katvriendelijk je huis inrichten
Men zegt vaak dat katten minder veeleisend zijn dan honden. Dit geldt misschien voor buitenkatjes, maar binnenkatten vragen toch ook heel wat inspanning om hen gelukkig te maken. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen om katten een gelukkige thuis te bieden.
Kattenbakken
|
Water
|
Voedingsplaatsen
- Aantal voedingsplaatsen in huis: aantal katten + 1 extra voederbakje, voldoende gespreid over het huis.
- Bied voeding zoveel mogelijk aan in verrijkingskommen zodat de katjes moeten werken voor hun eten. Dit verhindert schrokken, ze zullen minder eten (en bijgevolg minder snel overgewicht zullen krijgen - iets waar Britten en Selkirks gevoelig voor zijn) en het gaat verveling tegen. Er zijn verschillende soorten kommen met verschillende moeilijkheidsgraad. Google eens 'verrijkingskom' of 'voedselverrijking kat' voor inspiratie.
- Plaats de eetbakjes ver van de drankkommen en de kattenbakken.
- Let op de materialen van de kommen. Plastic kommen kunnen acne veroorzaken.
- Over voeding zijn er heel wat meningen. Meer info vind je op de pagina 'Voeding'.
Hoogtes
Katten zijn boomklimmers. De meeste katten voelen zich veiliger op een hoogte waar ze de omgeving kunnen overzien. Voorzie daarom voldoende hoogtes in huis waar de katten op mogen. Dit moeten geen kattenpalen van 2 meter zijn (dit mag natuurlijk altijd). De hoogte van een salontafel maakt ook al verschil. Voorzie hoogtes op verschillende plaatsen via stoelen, tafeltjes, zetels, kattenpalen...
Maak een onderscheid tussen 'kattenpalen' (palen met ligplaatsen waar ze in de hoogte kunnen liggen) en 'krabpalen' (palen waar ze aan krabben). In de winkels worden deze vaak verkocht in combinatie met elkaar, maar katten zullen in de natuur zelden krabben waar ze liggen. |
Krabplaatsen
Katten moéten kunnen krabben. Dit is een belangrijk onderdeel van hun nagelonderhoud en bovendien zetten katten via het krabben feromonen af. Met deze feromonen communiceren ze met hun omgeving en zichzelf. Voorzie daarom doorheen het huis voldoende krabmeubelen, zowel verticaal (tapijtjes die je omhoog hangt, krabpalen) als horizontaal (krabmeubeltjes, krabmandjes, krabmatjes...). Katten krabben in de natuur vaak op doorgangsplaatsen, dit zijn plaatsen waar ze vaak passeren. Veel krabpalen blijven ongebruikt omdat ze in een vergeten hoek van de kamer staan. De kans is dan groot dat je katje deze zal negeren en recht naar je zetel loopt om daar te krabben. Dit betekent niet dat 'je kat niets van krabpalen moet weten', maar wel dat deze op een foute plaats staat. Verschuif het krabmateriaal dus tot je merkt dat je kat er gebruik van maakt.
Schuilplaatsen
Katten zullen altijd proberen om gevechten te vermijden. Ze leven in de natuur meestal alleen, wat betekent dat niemand hen zal helpen (vb. voeding brengen, beschermen tegen roofdieren...) indien ze gewond zijn. Daarom is vechten voor een kat een laatste toevlucht. Door veel schuilplaatsen doorheen de woonst aan te bieden, help je de kat om zich veilig te voelen en zich te kunnen terugtrekken indien het allemaal een beetje teveel wordt. Zo hoeft het niet tot vechten te komen. Als schuilplaats volstaat een kartonnen doos. Je kan die zelf versieren. Voor wie zijn woonst niet vol met kartonnen dozen wilt, bestaan er ondertussen ook heel mooie alternatieven op de markt.
|
Spelen
Katten zijn van nature echte jagers. Ze verliezen dit instinct niet als binnenkat. Daarom is het belangrijk dat ook je binnenkatje vaak kan jagen. Uiteraard is het niet nodig om een paar muizen en sprinkhanen in je woonst uit te nodigen. Wel kan je jacht gedrag stimuleren door regelmatig (een paar keer per dag enkele minuutjes) met hen te spelen, vb. met een hengel. Je kan ook speelgoed, trappelkussentjes, balletjes... doorheen je huis verspreiden. Laat echter nooit te lang hetzelfde speelgoed liggen, want dan verliest je kat snel interesse hiervoor. Wissel voldoende af.
Geuren
Een andere vorm van verrijking voor katten is via geuren. De voornaamste geuren zijn: valeriaan, kattenkruid en matatabi.
|
Je kan speeltjes met deze geuren kopen, maar je kan ze ook in een potje kopen en af en toe een beetje op een speeltje of op de grond leggen.
Kittens tot 6 maand zijn hier meestal ongevoelig voor en ook niet elke kat gaat op in de geuren. 1 op 3 katten mist immers het gen om een geur als kattenkruid waar te nemen. Maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen!
Kittens tot 6 maand zijn hier meestal ongevoelig voor en ook niet elke kat gaat op in de geuren. 1 op 3 katten mist immers het gen om een geur als kattenkruid waar te nemen. Maar het is zeker de moeite waard om eens te proberen!